onsdag 31. august 2016

Fakta om fotografering #2

I dag fortsetter vi med litt fakta om fotografering. Denne serien startet forrige onsdag og her er litt mer kunnskap.

8. Den mest berømte bruken av Hasselblad-kamera, var da det ble brukt til å dokumentere hva som foregikk i forbindelse med Apollo 11s landing på månen. Nesten samtlige av stillbildene i denne prosessen, ble tatt med modifiserte Hasselblad-kameraer.
Teamet måtte legge igjen 12 kameraer på månen, slik at de heller kunne få med seg steinprøver tilbake til jorden.

9. Kjemikalene som man pleide å bruke ved fremkalling av bilder, kalles fotografiske kjemikalier. Disse kjemikaliene var giftige og kunne være dødelige ved inntak.

10. Verdens største fotografi er av kontrolltårnet i U.S. Marine Corps Air Station El Toro, Orange County, California. Dette ble tatt som en eksponering på et helt og sømløst stykke lysfølsomt tøystykke. En hel bygning ble brukt som et stort kamera.

11. I august 2013 lastet Facebook-brukerne opp 350 millioner bilder daglig. I 2013 ligger det totalt 240 milliarder bilder på nettstedet.

12. Bildet som ble kåret til verdens tristeste bilde, er av et sudansk barn som blir forfulgt av en gribb. Dette bildet ble tatt av fotografen Kevin Carter, som vant Pulitzer prisen med dette bildet. 3 måneder etter at han tok dette bildet, begikk han selvmord.

Klikk her for å se bildet

13. Det største antall bilder i en konkurranse, ble levert av  Vereniging  Wikimedia Nederland. Klubben meldte på 168 208 bilder til konkurransen Wiki Loves Monuments i 2011. Innsendingene, som er registrert i Guiness World of Records, ble foretatt i tidsrommet 1. juli 2011 til 30. september 2011.

14. Manhattanhenge, som også kalles Manhattan Solstice (solverv), blir regnet som den ultimate gleden for en fotograf. Fenomenet opptrer 2 ganger i året. Solen vil da være på linje med øst-vest rutenettet i bydelen. En fantastisk fotografisk mulighet da de høye bygningene lager en flott ramme rundt den synkende solen.

15. Den største samlingen av kameraer i verden, tilhører Dilish Parek fra Mumbai. Samlingen hans inneholder 4 425 kameraer.



søndag 28. august 2016

Ukens 10 - RodyArt

I dag er det et utvalgt sortiment fra RodyArt som vises her på bloggen. Personen bak RodyArt er en allsidig amatørfotograf. Vedkommende har holdt på i mange år og spesialiteten er abstrakte bilder, men denne fotografen har også andre bilder i utvalget sitt.












onsdag 24. august 2016

Hemmelig fotoprosjekt på trappene

Den Glade Fotografen planlegger et fotoprosjekt. Hva dette fotoprosjektet går utpå, holder hun foreløpig tett om, da hun ikke har fått kontaktet de rette instansene enda. Det er flere institusjoner som skal kontaktes og siden hun regner med å få et "nei" fra endel av dem, vil hun ikke røpe hva det dreier seg om.

Det hun trenger i den forbindelse, er følgende:

1. En kvinnelig modell med langt hår. Alder ca 25 - 30 år

2. En hvit, lang kjole

3. Ordet "Ja" fra endel kjente institusjoner

4. Noen som kan sette opp håret til modellen

5. Noen som kan sminke henne, hvis hun ikke kan det selv

6. En bibel

7. Røykmaskin

8. Assistent til å styre røykmaskinen

9. En annen assistent til å ta seg av reflektor

10. Bærbar og batteri-drevet blitsanlegg

Sånn. Da vil jeg ikke si mer om den tingen. Det eneste er at modellen må tåle å fryse siden dette er bilder som skal tas med vinteren og går det bra med arbeidet og vi samarbeider bra, kan det gått hende at det blir flere foto sessions.

Undertegnede har ingen erfaring når det kommer til bruk av modeller og derfor må modellen være litt erfaren og vite hva hun skal gjøre. Jeg ønsker ikke en modell som er like usikker som meg når det kommer til hva som skal gjøres.

Jeg legger ved et bilde som viser hva jeg skal bruke denne modellen til og det skal bli spennende fremover, men først skal høstens veldedighetsaksjon unnagjøres...

Fakta om fotografering #1


I dag er det onsdag og det er en fin dag å legge ut litt fakta om fotografering. Her er ting som du sikkert allerede vet og som du ikke vet.

1. Det første digitale kameraet ble laget i 1975 av Steve Sasson, som var en ingeniør ved Eastman Kodak. Kameraet veide 3,63 kg og tok 0,1 megapixel bilder i svart/hvitt. Det tok 23 sekunder å lage det første bildet.

2. I 1827 laget Joseph Nicephore Niepce det første fotografiske bildet med et camera obscura. Før det brukte folk camera obscura til visning eller tegning av bilder.

3. Det første luftfotografiet ble tatt av den franske fotografen Caspar Felix Tournachon i 1858. Han tok det første bildet fra sin egen luftballong.

Det første luftfotografiet
4. Det mest kostbare kameraet, var et O-serie Leica fra 1923, som ble solgt for den nette sum av 2,79 millioner dollar på en WestLicht auksjon.

5. Det var brødrene Lumière som fant den første brukbare metode for å lage fargebilder. De utviklet Autochrome-platen i 1907.

6. Den 4. september 1888 brakte George Eastman fotografering til folk flest, da han tok patent på filmrullen.
Han begikk selvmord i 1932, 77 år gammel. I selvmordsbrevet skrev han "Min jobb her er gjort. Hvorfor skal jeg vente?".

7. I 1861 laget den skotske fysikeren James Clerk Maxwell det først fargefotografiet. Han fotograferte et skotskrutete bånd 3 ganger ved å bruke et gult, blått og rødt filter, for så senere å kombinere disse 3 bildene til et ferdig bilde.
Camera Obscura

Del 2 kommer neste uke

mandag 22. august 2016

Hvordan gjøre bildene dine bedre

Ikke sponset innlegg
Vi som fotograferer kan alltid forbedre oss og vi lærer av hverandre. Undertegnede har lært mye av sin fotograferende ektemann og har hatt en god mulighet til å se ting på en annen måte + at hun har lært seg kunsten å photoshoppe.

Photoshop er et viktig verktøy for at du skal kunne få gode resultater av bildene dine.

Her kommer noen tips til hvordan du kan gjøre bildene dine bedre:

1. Gå tett innpå motivet.
Så sant du ikke skal ta oversiktsbilder, er det ingen grunn til å ha en masse detaljer og ting i bildet. Skal du ta bilde av bekjente og familiemedlemmer?
Gå tett innpå personen. Pass på at bakgrunnen ikke er for rotete og la det du skal ta bilde av, være i sentrum av bildet. Når jeg sier sentrum, mener jeg ikke midt i bildet, men det skal være hovedmotivet.

2. Forsøk litt rare vinkler.
Spesielt på bygninger er dette gøy. Alle er vel en smule lei av å se standardbilder av hus og bygninger. Hold gjerne kameraet skjevt.

3. Ta bilder av små detaljer
Til dette trenger du et makro-objektiv, så sant du ikke bruker et kompaktkamera, der makroen er innebygget. Gå så tett innpå motivet som objektivet tåler og trykk på utløseren.

4. Bruk sukkervann
Hvis du har planer om å fotografere sommerfugler og insekter, er det lurt å ha litt sukkervann tilgjengelig. Du må allikevel ha stor tolmodighet hvis du skal gjøre dette. Ha med en god stol/krakk å sitte på. Ha litt sukkervann på et blad og vent. Når insektet setter seg, smell av bilder i serie-opptak for å være sikker på at i det minste ett bilde blir bra. Blir ikke resultatet som du ønsker, forsøk på ny.

5. Fotografer i RAW
Raw-formatet ivaretar all informasjon som kommer fra kameraet. Det gjør at man i ettertid har bedre muligheter for å justere eksponering, farger, fargetemperatur m.m. Bilder i RAW-format er ikke komprimerte.
Alle profesjonelle bruker RAW-format

6. Ta gjerne bilder i overskyet vær.
Dette er spesielt bra for å få slippe harde skygger når det gjelder portrettfotografering. Motivene blir mykere. Ønsker du mer farger og kontrast, kan du ordne dette i ettertid.

7. Er du ny i photoshop-kunsten?
Bladet Digital Foto har kurs og gode råd når det kommer til hvordan du kan redigere bildene dine. Disse kursene følger med hvert blad.

8. Kjøp Adobe Photoshop Elements eller Lightroom
Her kan du gjøre mye med bildene dine og du kan virkelig få et grått, trist og kjedelig bilde flott ved å croppe, legge på mer skarphet, farger eller andre ting som du vil gjøre.
Only the sky is the limit

9. Meld deg inn i fotoklubb
Her kan du få inspirasjon og fotoglede servert på sølvfat. Du kan være med på ekskursjoner rundt omkring og fotoklubben har ofte konkurranser som du kan delta i.

10. Bruk tid
Ingen blir verdensmester på første forsøk. Kanskje ikke på 10. forsøk heller. Derfor gjelder det å fortsette og fortsette. Etterhvert vil du se at du øker kunnskapen din. Du lærer å se på andre måter. Det kan være tungt å komme seg ut for å fotografere når man ikke føler at man får det til, men dette skal du kjempe deg igjennom. Fotoglede kommer og går og det er helt normalt.

Kjøp deg et par gode objektiv. Et til vanlig bruk og et teleobjektiv. Har du råd, vil jeg anbefale deg i å investere pengene i litt dyrere objektiv av bedre kvalitet. Det vil du tjene på i det lange løp.

Lek deg også med blenderåpning og lukkerhastighet. Husk at du kan ta så mange bilder du orker i vår digitale verden og godt er det.

Ha en hyggelig fotouke

søndag 21. august 2016

Bilder sendt inn til fotokonkurranse

Da har de glade fotografene sendt inn 2 bilder til en konkurranse i et månedsmagasin. Det skal bli spennende å se hvordan det kommer til å gå. Det finnes utrolig dyktige fotografer der ute, så konkurransen blir hard, men en scorer ingenting på å la være å sende noe.

Kanskje de er gode nok og kanskje ikke. Vi får se :)


Simplicity

Av og til er det enkleste det beste, så også innen fotografi. Det er ikke alltid om å gjøre å få med mest mulig i bildet. En av de bedre rådene, er å gå nært og ta utsnitt.

Den glade fotografen er veldig glad i enkle sort-hvitt bilder og er i ferd med å spesialisere seg på dette. Hun har ikke funnet sitt uttrykk enda, men er på god vei.

Sted: Kvernabekkvegen
Kolmården
Kamera: Canon eos 20D
Objektiv: Canon Macro og Canon 70 - 200mm L-objektiv
Årstall: 2009 og 2016














mandag 15. august 2016

Hva Photshop kan hjelpe deg med

Ikke spsonset innlegg

Mange er imot bruk av bilderedigeringsprogram. Noen liker å vise ting slik de er og andre mener at bruk av bilderedigeringsprogram får unge jenter til å bli usikre på utseendet sitt.
Nå vil jeg si at slike program er et stort fremskritt også. En kan jo tenke seg de gode, gamle malerne. De malte aldri verden slik som den var, den var alltid idealisert, enten gjort vakrere eller mer grotesk. Alt etter hva kunstneren ville at vi skulle se.

Jeg skal vedde på at Mona Lisa og de andre legendariske kvinnene som var festet på lerretet, ikke så slik ut i virkeligheten. De hadde nok litt mer uren hud og kviser enn det bildene viser.

Hvorfor da denne motviljen mot vår tids presentasjon av bilder?

Jeg vet ikke.

Vi ser jo den virkelige verden slik den er hver eneste dag og vi trenger bilder som er litt bortenfor virkeligheten. Jeg bruker Photoshop på alle bildene. De blir klonet, croppet, farger og lysstyrke blir endret, rynker fjernet og bein gjort lengre og kropper tynnere og ja - jeg innrømmer med stolthet at jeg gjør dette.

Under her viser jeg en beskrivelse av hva Photoshop kan hjelpe deg med og håper at du vil få litt tips og triks til hva du kan gjøre med bildene dine.

Grundigere tutorials vil komme senere.

Her er følgende gjort:

Urenheter er fjernet
Reflekser er fjernet
Tennene er gjort hvitere
Håret har fått litt tykkelse
Huden og hårfargen er gjort mykere
Huden er gjort lysere
Håret har fått litt lysere nyanser
Øyehviten er blitt lysere
Pupillene er blitt klarere
Ansiktet er gjort litt smalere


Her kan du se forskjellen på et uredigert og redigert bilde ganske godt. Det som er gjort her, er følgende:

Reflekser i ansiktene er fjernet.
En del urenheter er fjernet.
Rynker er fjernet
Mørke ringer under øynene er fjernet.
Håret til damene er gjort litt tykkere.
Dobbelhaken til bruden er fjernet (tok meg 5 timer bare å gjøre den jobben...)
Bildet er gjort lysere.
Fargemetning og skarphet er øket.

Photoshop Elements er et must når det gjelder å redigere bilder. Bare en korrigering av kontrast og farge kan gjøre et kjedelig bilde til et virkelig supert bilde.

Til jul kan det hende det blir en liten konkurranse her inne på bloggen, med PS Elements 13 som premie.

Time will show



søndag 14. august 2016

Monkey Business in Black and White

Denne gang har jeg valgt å presentere en fotoserie med aper som motiv. Det er ikke lett å være i en dyrehage og få gode bilder. Egentlig skulle en ha bodd i nærheten av en slik hage, da en trenger time etter time for å få ett godt bilde.

Dette var mitt første besøk i Kolmården.

Sted: Kolmården
År: 2009/2013
Kamera: Canon 20D
Objektiv: Canon 70 - 200mm
Redigering: Photoshop Elements 13








Teenage Rebellion



mandag 8. august 2016

Places Full of Dreams

Sted: Askersund
Vadstena
Asker
Bærum
År: 2007
Kamera: Canon 350D
Objektiv: Canon 18 - 55mm
          Canon 70 - 200mm L-objektiv
Redigeringsprogram PS Elements 10