mandag 22. august 2016

Hvordan gjøre bildene dine bedre

Ikke sponset innlegg
Vi som fotograferer kan alltid forbedre oss og vi lærer av hverandre. Undertegnede har lært mye av sin fotograferende ektemann og har hatt en god mulighet til å se ting på en annen måte + at hun har lært seg kunsten å photoshoppe.

Photoshop er et viktig verktøy for at du skal kunne få gode resultater av bildene dine.

Her kommer noen tips til hvordan du kan gjøre bildene dine bedre:

1. Gå tett innpå motivet.
Så sant du ikke skal ta oversiktsbilder, er det ingen grunn til å ha en masse detaljer og ting i bildet. Skal du ta bilde av bekjente og familiemedlemmer?
Gå tett innpå personen. Pass på at bakgrunnen ikke er for rotete og la det du skal ta bilde av, være i sentrum av bildet. Når jeg sier sentrum, mener jeg ikke midt i bildet, men det skal være hovedmotivet.

2. Forsøk litt rare vinkler.
Spesielt på bygninger er dette gøy. Alle er vel en smule lei av å se standardbilder av hus og bygninger. Hold gjerne kameraet skjevt.

3. Ta bilder av små detaljer
Til dette trenger du et makro-objektiv, så sant du ikke bruker et kompaktkamera, der makroen er innebygget. Gå så tett innpå motivet som objektivet tåler og trykk på utløseren.

4. Bruk sukkervann
Hvis du har planer om å fotografere sommerfugler og insekter, er det lurt å ha litt sukkervann tilgjengelig. Du må allikevel ha stor tolmodighet hvis du skal gjøre dette. Ha med en god stol/krakk å sitte på. Ha litt sukkervann på et blad og vent. Når insektet setter seg, smell av bilder i serie-opptak for å være sikker på at i det minste ett bilde blir bra. Blir ikke resultatet som du ønsker, forsøk på ny.

5. Fotografer i RAW
Raw-formatet ivaretar all informasjon som kommer fra kameraet. Det gjør at man i ettertid har bedre muligheter for å justere eksponering, farger, fargetemperatur m.m. Bilder i RAW-format er ikke komprimerte.
Alle profesjonelle bruker RAW-format

6. Ta gjerne bilder i overskyet vær.
Dette er spesielt bra for å få slippe harde skygger når det gjelder portrettfotografering. Motivene blir mykere. Ønsker du mer farger og kontrast, kan du ordne dette i ettertid.

7. Er du ny i photoshop-kunsten?
Bladet Digital Foto har kurs og gode råd når det kommer til hvordan du kan redigere bildene dine. Disse kursene følger med hvert blad.

8. Kjøp Adobe Photoshop Elements eller Lightroom
Her kan du gjøre mye med bildene dine og du kan virkelig få et grått, trist og kjedelig bilde flott ved å croppe, legge på mer skarphet, farger eller andre ting som du vil gjøre.
Only the sky is the limit

9. Meld deg inn i fotoklubb
Her kan du få inspirasjon og fotoglede servert på sølvfat. Du kan være med på ekskursjoner rundt omkring og fotoklubben har ofte konkurranser som du kan delta i.

10. Bruk tid
Ingen blir verdensmester på første forsøk. Kanskje ikke på 10. forsøk heller. Derfor gjelder det å fortsette og fortsette. Etterhvert vil du se at du øker kunnskapen din. Du lærer å se på andre måter. Det kan være tungt å komme seg ut for å fotografere når man ikke føler at man får det til, men dette skal du kjempe deg igjennom. Fotoglede kommer og går og det er helt normalt.

Kjøp deg et par gode objektiv. Et til vanlig bruk og et teleobjektiv. Har du råd, vil jeg anbefale deg i å investere pengene i litt dyrere objektiv av bedre kvalitet. Det vil du tjene på i det lange løp.

Lek deg også med blenderåpning og lukkerhastighet. Husk at du kan ta så mange bilder du orker i vår digitale verden og godt er det.

Ha en hyggelig fotouke