lørdag 19. mai 2018

Fototips tll begynnere

Sommeren er vel den tiden det fotograferes mest og det er ikke uten grunn. Det er mange flotte opplevelser å feste på minnekortet. De fleste bilder som blir tatt, er nok dokumentasjoner. Med det mener jeg bilder som blir tatt for å vise at "her var vi" og det er ingenting galt i det. Det er supert å ha som minner en kald vinterdag.

1. Kjøp et godt kamera.
Altfor mange bruker mobilen når de skal ta bilder. Det er vel og bra, men mange mobilkamera fordreier bildene ganske så mye. Det er fordi objektivet på mobilen har vidvinkel og en blir seende ganske merkelig ut på bildene.

2. Ta mange bilder
Regelen er at det er bedre å ta for mange bilder enn for få. Sorteringen kan du gjøre etterpå, når du har overført bildene til pc'en. Det er ofte slik at når en kommer hjem og ser på bildene, er det akkurat ett bilde som mangler.

3. Minnekort
Ofte er det lurt å kjøpe flere små minnekort enn kun ett stort. Dette er fordi minnekortet kan bli ødelagt, en kan miste det og andre slike tragiske ting.
Det er spesielt viktig å ha flere kort med hvis du ikke har tilgang til pc og kan laste bildene inn der. Jeg pleier å si at den minste størrelsen på minnekortet er 8GB, men det finner en utav selv. Minste størrelse bør være 4GB.

4. Lær deg kameraet
Det er det viktigste i begynnelsen. Ha kameraet fremme mens du leser bruksanvisningen, slik at du kan prøve deg frem og bli trygg på kameraet. Det er utrolig surt å ha tatt bilder som du trodde ble bra for bare å oppdage at du har brukt feil innstilling da du tok bildet.


5. Nei til automatikk
Det er også veldig viktig å ikke stole på automatikk-innstillingen på kameraet. Bruk heller god tid på å lære deg lukkerhastighet, blenderåpning, blenderkompensasjon, iso. Ved å lære deg å bruke dette, kan du få supre bilder, som du ikke klarer med automatikk.

6. Nei til blits
Dvs innebygd blits. Disse er så dårlige å bruke og du får bilder med slagskygge og andre uhumskheter. Hvis kameraet har en blitssko, er det lurt å investere i en ekstern blits, men pass på at du får en blits som kan brukes til kameraet ditt.


7. Reflektor
En reflektor er en sammenfoldbar holder med forskjellige farger. Det kan være hvit, sølv, gull, transparent og svart. Det er ofte flere i en.
En hvit reflektor er fin å bruke hvis du skal fotografere mennesker i sol. Den fargen brukes ofte for å lette skygger i ansikt og gi glans i øynene. Det gjør også sølvfargen og gullfargen. Den svarte kan brukes som skygge over modellen.

Reflektoren fåes i flere størrelser og former

8. Lær deg redigering
For å få fullt utbytte ved redigering, må du ha et redigeringsprogram. Det er lurt å investere i f eks nyeste versjoh av Lightroom eller Photoshop Elements. De mer avanserte kan gå for den nyeste versjonen av f eks Adobe Photoshop CS.

9. Hvor kan jeg lære redigering?
Det finner du lett på internet. Det ligger mange gode tutorials på Youtube og du finner mange gode beskrivelser bare ved å google.

Da jeg ville lære meg redigering, gikk jeg til innkjøp av et magasin som heter Digital Fotografi (detter er ikke reklame, da jeg ikke har noen avtale med disse)

Det finnes egne kurs inne i bladet og jeg har hatt veldig god utbytte av dette.


Kurs kommer

Senere i år vil det bli lagt ut noen enkle kurs her inne, så det er bare å følge med