tirsdag 26. juni 2018

Fakta om fotografering

99,99% av oss eier et kamera i en eller annen form. Alt fra mobilkamera til dyre fullformats-kamera. Det vi kanskje ikke tenker på, er at kameraet har også hatt en barndom. I dag vil vi komme med noen artige fakta om kameraet.

1. The Kodak Moment
Dere husker sikkert reklamen, gjør dere ikke?
Eastman Kodak Company ble startet i 1888 av George Eastman og i 1976 ble Kodak det mest berømte merket, både når det gjaldt film og kamera. Alle over en viss alder husker jo Kodak Instamatic, som "alle" hadde.

2. Kodak hang litt etter
når det gjaldt overgangen fra filmbaserte kamera til digitale kamera. På 90-tallet droppet salget av film så mye at Kodak stod på konkursens rand.

I januar 2012 søkte firmaet konkursbeskyttelse og måtte selge en rekke patenter for den nette sum av $525 000 000 til selskap som HTC, Adobe Systems, Samsung, Microsoft, Amazon, Facebook, Google og Apple. Dette hjalp selskapet til å komme tilbake fra konkursen.

3. Det er ironisk at fototeknologien.
som benyttes som i dag brukes i digitale kamera, egentlig var utviklet av Kodak.

4. Ser vi tilbake, 
var det ikke så enkelt som å si smile og trykke på utløserknappen. I 1820-årene kunne et kamera bruke flere timer på å ta ETT bilde.

5. På den tiden var prosessen
med å ta et bilde av mennesker, en vanskelig og omfattende oppgave. Eksponeringstiden var plagsomt lang og å fange et smil var umulig.

Hvorfor? Forsøk å holde et troverdig smil i flere timer, uten å røre på deg og smilebåndet. Da vil du forstå hvorfor folk ikke smiler på gamle bilder.


6. Å fotografere voksne var bare barnematen i forhold til å fotografere barn. Ofte måtte en av foreldrene kamufleres til å likne en stol, for å holde barnet i ro under eksponeringen. Noe som var en skikkelig utfordring da små barn ikke klarer å holde hodet i ro under en lang eksponering.

7. I dag er det nok makabert å tenke på,
men i de dager var det vanlig å ta bilder av døde mennesker med familien rundt. Grunnen til dette, var at å gå til fotograf var veldig dyrt.
For å ha et minne av et kjært familiemedlem, måtte man ta slike bilder. Dette ble gjort, spesielt når det var barn som døde.

Mange mener at slike bilder er ekle, men etter mitt syn, er bildene svært vakre da dette er en hyllest til den avdøde.


8. På 1940-tallet kom det som kalles
rapatronisk teknikk. Denne teknikken var utviklet av dr. Harold Edgerton og ble brukt til å fange den voksende ildkulen under en atomeksplosjon og kameraene hadde en lukkertid på 10 nanosekunder (1/1 000 000 00 sek). Mellom 4 og 10 kamera ble brukt til å lage en serie med bilder. Disse kameraene ble satt til å eksponere i forskjellige intervaller.

9. Annethvert minutt
taes det i dag like mange bilder som på hele 1800-tallet.

10. Det første digitale kameraet
ble laget i 1975 av en ingeniør ved Kodak. Dette kameraet brukte 23 sekunder på å eksponere ett bilde. Bildestørrelsen var på 0,1 megapixel og kameraet veide 3,6 kg.

11. I 1826 tok Nicéphore Niepcé
det første bildet som ble hetende Point de vue du Gras. Han tok bildet fra vinduet i huset der han bodde. Eksponeringen tok 8 timer.

12. Det første fargebildet
ble tatt av fysikeren James Clark Maxwell i 1861. Han brukte gult, rødt og blått filtre separat for å fotografere et tartan-mønstret bånd. Etterpå kombinerte han disse negativene for å lage det første fargebildet.

13. Joseph Puchberger fra Østerrike,
var den første til å ta patent på panoramiske kamera. Patentsøknaden ble innvilget i 1843. Søknaden dreide seg om et kamera med hånd-drevet fremtrekk med 200mm objektiv og 150° bilde-vinkel.

14. Et 4 megapixel kamera
var engang det helt store, inntil det gikk i glemmeboken da mange produsenter leverte kamera med mer enn 20 megapixler.

15. Det eldste, kjente fotografiet
av en person, var tatt i Paris i 1838. Han ble fotografert mens han fikk skoene sine polert.