For å fotografere slike ting, trengs det god tid og endel forberedelser. Du må bl.a ha stativ, hodelykt og ikke minst VARME KLÆR. Ta også med litt varmt å drikke, hvis du ikke har en kafe i nærheten, som du kan besøke for å få varmen i deg.
For å få et godt resultat, er det lurt å ta slike bilder sent på ettermiddagen. På denne måten får du en fin dybdevirkning.
Ta bildene like før det blir mørkt. Pass på at bildene lysene ikke blir utbrente.
*Når du tar bilder på slutten av "den blå timen", får du et flott fargespill i bildet. Alt fra grått og blått til rosa og rødt.
*Du vil få et mye bedre lys bak julelysene, istedet for den svarte himmelen som ofte ødelegger et bilde.
*Tar du bilder i fullt dagslys, vil ikke lysene vise noe særlig. Forsøk å endre lukkerhastigheten, ISO, brennvidde og blenderåpning til du finner en innstilling som fungerer.
Pass på at bildet blir fylt opp av motivet og ikke andre unødvendige ting. Istedet for å ta alt med i ett bilde, ta heller flere bilder. Det finnes ikke kjedeligere bilder der det er fullt av motiv som slår hverandre ihjel.
Ta heller ikke bilder av belyste bygninger eller andre ting på lav avstand. Mye luft rundt motivet gjør at en mister fokus.
Gå så nært, evt zoom, som du bare kan.
3. Inkluder himmelen
Når det gjelder kveldsfotografering, er det viktig å få inn litt ekstra lys. Dette kan få bildekomposisjonen til å bli mer interessant og som jeg skrev i pkt 1, vil dette gi mer dybde i bildet og det vil også få bygningen/trærne mer frem.
Vær også oppmerksom på himmel der du har en himmel med skyer. Slike skyer kan gi bildet det jeg kaller for it-preg.
*Vær tålmodig. Du må regne med å ta en god del bilder av lysene og himmelen for å få til bildet. Hvis det ikke er for mye greiner i bildet, er det lett å frilegge himmelen, for så å gjøre den mørkere eller lysere, alt etter hva som passer i bildet.
*Allikevel, ikke la himmelen overta hele bildet. Du skal tross alt fotografere julelys og det er dette du må ha i fokus. Er du litt dreven innen Photoshop, har du gode muligheter for å redigere himmelen. Det er lysenes farger du skal forsøke å fange.
Vær obs: Dette er viktig. Mange lys kan bli det vi kaller for utbrente. Det betyr at de er så hvite/svarte at de har mistet all struktur og da er bildet ødelagt. Forsøk deg frem med lukkerhastighet og øk iso'en, ikke for mye, da kan bildene bli kornete.
*Det er et pluss hvis du f eks inkluderer lysstolper, trær. bygninger og landemerker. Dette kan virkelig gjøre et kjedelig bilde til et fantastisk et.
Vær oppmerksom hvis du er i Paris
Der er det ikke tillatt å fotografere Eiffel-tårnet om kvelden/natten når tårnet opplyst. Du kan fotografere det hvis det er til eget bruk, men hvis du tenker på å bruke det f eks på en hjemmeside/blogg eller i reklameøyemed, må du innhente tillatelse på forhånd.
4. Unngå bevegelser
Når du tar bilder i mørke eller steder der det er lys, er et godt stativ det viktigste du kan ta med deg. Det er ofte lang lukkertid og det er umulig å få et skarpt bilde ved å holde dette i hånden.
Sett kameraet på Timer, slik at du slipper å røre kameraet under eksponeringstiden. Du kan også bruke en fjernkontroll, enten med trådløs kontroll eller med ledning.
Pass på at du kjøper det som er kompatibelt med kameraet ditt.
5. Vær nøye med kamera-innstillingene
Dette er det viktigste et kamera har og ved å bruke disse, kan du får forskjellige resultat når du fotograferer.
Ta aldri bilder uten at du vet hvilke innestillinger du har satt på kameraet. Dette gjelder ISO, brennvidde, blenderåpning, lukkerhastighet, blender-kompensasjon m.m.
* Bruk aldri blits når du skal fotografere lys. Denne vil lyse opp et stort område og forårsake at lysene du skulle ta bilde av, drukner i det andre lyset.
* Bruk stativ istedet for blits
*Pass på blenderåpningen. Vil du ha god dybdeskarphet, setter du denne til et høyere tall (mindre blenderåpning) Dette trenger en lengre eksponeringstid enn ved stor blenderåpning (lavt tall).
* Velg blenderprioritet og la kameraet finne ut av lukkerhastigheten selv. Når du bruker stativ, kan du ha lang eksponeringstid, uten at det blir rystelser.
* Forsøk forskjellige blenderåpninger og fokuspunkter for å få det ønskete resultatet.
* Vær forsiktig med ISO. Jo høyere denne er, jo mer kornete blir bildene. De dyre kameraene takler høy ISO veldig bra.
* Evt lysforhold og missfarging kan endres i Photoshop, hvis du fotograferer i RAW-format.
6. Bruk gjerne en reflekterende forgrunn
Her kan du bruke vann, is eller snø. Dette vil forbedre lyset og du får et fantastisk bilde.
Vær bare klar over at effekten kan bli for voldsom, så ta godt med bilder og pass på fokuseringen.
7. Innendørs julebelysning
Når du skal fotografere innendørs, må du være oppmerksom på lysmåleren. Enten velger den det som er mørkt på treet og gjør juletrelysene utbrente, eller så måler den på julelysene og gjør selve treet helt mørkt.
Det er mange måter å unngå dette på:
* Ett av dem, er å fotografere juletreet uten at lysene er på, for så å legge på lys i Photoshop, men har du lyslenker med en mengde led-lys, kan dette bli en umulig oppgave. Dette fungerer best på de gode, gammeldags måtene.
* Du har også mulighet til å bruke blitsen, men da må du sette ned styrken på denne, slik at lyset fra blitsen kun brukes som utfyllende lys.
* Å bruke et stativ, er alltid en god idé. Da kan du sette innstillingene til det som passer, uten å være redd for rystelser.
* Eksperimenter med lukkerhastigheten og blenderåpningen for å få det lyset og dybdeskarpheten som du ønsker.
8. Lek deg med kontrastene i forgrunnen og bakgrunnen
F.eks kan du fokusere på dekorasjoner i forgrunnen og gjøre julelysene i bakgrunnen ufokuserte. Det kan gi fantastiske resultater, hvis du gjør dette riktig.
Her er det bare å leke seg. Du kan bli positivt overrasket når du ser resultatet.
Kos dere med fotograferingen til neste onsdag.
Hva som kommer da, får vi se på :)