onsdag 30. november 2016

Fototips i julen og adventstiden - Del 2

I dag er det kunnskaps-onsdag her på bloggen og vi fortsetter med litt fototips.

Bilder: www.shutterstock.com (bilde 1 - 4 og 8)

9. Gruppebilder
De vanligste bildene som taes på denne tiden, er gruppebilder. Slike bilder blir gjerne tatt på slutten av kvelden. Da er gjestene ofte trette (og fulle?) og det er vanskelig å få tatt gode bilder.

Ta heller bildene rett etter at de har kommet inn.

Bestem deg for hvor bildene skal taes og sett lukkerhastighet og blender på forhånd.

10. Åpning av julegavene - Serieopptak
Det er mye på julaften en bare må få festet på minnebrikken og spesielt gjelder dette julegaveåpningen.

Her kan du fange både glede og overraskelser, spesielt hvis det er barn med. På de aller fleste kamera, har du noe som kalles serieopptak - Continuous Mode. Sett kameraet til dette, da er du sikker på at du får med deg alle ansiktsuttrykkene. Husk bare at noen blitser ikke klarer å henge helt med når du bruker denne modusen.

Husk å få med deg forventingene og reaksjonene til giverne også.

11. Fyll bilderammen
Den vanligste feilen folk gjør, er å ta bildene på altfor lang avstand. Det blir mye luft rundt modellene og bildet blir rotete.

Zoom inn på motivet, eller gå nærmere. Du kan også croppe bildene i ettertid, slik at du får det ønskede utsnittet.

12. Bruk diffuser og/eller reflektor
Et av problemene med å bruke blits, er at det blir veldig hardt lys og du vil få en slagskygge, som ikke er særlig flatterende. For å unngå dette, er det lurt å bruke en diffuser eller et eller annet som kan brukes som reflektor f eks ved å bruke et hvitt tøystykke på siden av modellene.

En annen og lettere metode, er å bøye hodet på den eksterne blitsen opp mot taket eller mot en vegg.

En annen og mer spennende metode, er å sette kamerainnstillingen til nattmodus (Slow Sync Mode). Dette vil gjøre at kameraet vil velge en saktere lukkerhastighet, men blitsen vil likevel fyres av. Når du gjør dette, så vil kameraet benytte seg av lyset fra omgivelsene. Vær oppmerksom på at du kan få litt morsomme bilder som resultat.

13. Velg makro
De fleste moderne kamera leveres med mulighet for makro-fotografering. Har kameraet ditt denne muligheten, er det bare å gå berserk. Makrofotografering er kjempegøy. Ta bilder av mat, juletrepynt, julegaver, innpakning, juledekorasjoner m.m.

14. Pass på blenderåpningen
Blenderen avgjør hvor mye dybdeskarphet du får. Bruker du liten blenderåpning (høyt tall), vil du få mer dybdeskarphet.

Bruker du stor blenderåpning (lavt tall), vil dybdeskarpheten bli mindre. Lek deg frem og finn en blenderåpning som passer til det du skal ta bilde av.

15. Kom deg ut!
Hvorfor ikke ta turen ut for å fotografere julestemning. Det bugner med ting du kan fotografere. Kor som synger julesanger, Mannen/damen fra Frelsesarmeen som selger det årlige Krigsropet. Det er også mange flotte dekorasjoner inne på kjøpesentrene.

Det er kun fantasien som setter grenser og fantasien blir bedre ettersom du finne flere ting å fotografere.

Ikke vær sjenert. Ta opp kameraet og skyt i vei.


Kos dere 
med fotograferingen
til
neste Kunnskaps-onsdag