onsdag 23. november 2016

Fototips i julen og adventstiden Del 1

Bilder: www.shutterstock.com

Julen er kanskje den høytiden som det fotograferes mest rundt omkring i de tusen hjem. Derfor er det på tide med litt tips om hvordan du kan få gode bilder ved hjelp av noen enkle teknikker.

1. Start tidlig med å lage en liste
Pass på at du er klar til å fange de planlagte aktivitetene. Dette er viktig for at du skal klare å få fantastiske bilder.
Planlegg også hvor og hvordan du kan ta gode bilder.

Skaff deg en notisbok som du har med deg når du er utendørs, eller kommer på ting som du ønsker å fotografere.



* Vær sikker på at du har pakket ned kameraet og alt utstyret som du trenger. Det er skikkelig  surt å stå der uten kamera når du har planlagt alt nøye på forhånd.

* Pass på at batteriet er oppladet. Ta gjerne med et ekstra batteri. HUSK ALLTID Å TA MED  LADEREN. Det går mer batteri enn hva du skulle tro.

* Du kan ikke holde på med å fotografere hele tiden under julehøytiden. Avtal med noen av familien  som kan overta litt av fotograferingen. Selv om du i utgangspunktet føler at du MÅ gjøre alt selv, blir  du fort trett av å hele tiden knipse i vei. Finn et familiemedlem som kan avløse deg litt.

 Husk at du selv også skal være med på bilder og ikke minst; delta i høytidelighetene.

* Ta med minnebrikker med god lagringskapasitet. Minnebrikker på 250 kb og 500 kb er  ubrukelig hvis du ikke har med deg for eks ipad eller pc, der du kan laste bildene over på.

Kjøp en eller flere minnebrikker på minimum 1 gb.

* Tenk på rommet som du skal fotografere i. Er det nok lys? Trenger du en ekstra blits? De fleste   billig-kameraene har innebygd blits, men det er ikke alltid nok.

  Ta også bakgrunnen i betraktning. Hvis du ikke har Photoshop tilgjengelig, slik at du kan             redigere bakgrunnen senere, er det lurt å passe på at den ikke er for støyende.

2. Ha en jul med riktig hvitbalanse
De aller fleste av oss ønsker å fange julestemningen innendørs. Dette kan av og til være en liten utfordring pga fargetemperatur.

Vær oppmerksom på hvilket lys du fotograferer i og sett hvitbalansen til den riktige type lys. Lyset kan være varmt og kaldt alt etter hvilke lyskilder du fotograferer i.

Hvis du har et kamera der du kan stille det inn på Raw-format, er evt fargefeil enkelt å rette på i ettertid.

3. Sett opp din egen "Photo Booth"
Finn en liten plass der du setter opp fotoutstyr til allmenn bruk. Inviter gjestene bort til denne og ta bilder etterhvert som de ankommer.

Bruk et kompaktkamera og plasser dette på et stativ og sett kameraet til tidsforvalg. På den måten kan gjestene ta seg en tur bort til photo boothen og ta selvportrett, hvis de ønsker dette.

På denne måten kan du få både flotte og morsomme resultater.

Hvis det ikke blir for vanskelig, kan du f eks henge opp et stort tøystykke som bakgrunn. Rød fløyel gir et fabelaktig resultat. I tillegg kan du hente frem litt julepynt, som du setter slik at disse også blir med i bildet.

Pass bare på å skifte ut minnebrikken etterhvert som den blir full :)

4. Ikke glem juleforberedelsene
Det er jo flott å få masse bilder fra julefesten med jobben og julefeiringen med familien, men like viktig er juleforberedelsene.

Her kan du lage en liten bilde-dagbok med en mengde gode bilder. Et godt tips er ofte å GÅ NÆRT. Ta bilder av hender som jobber i tillegg til de tradisjonelle bildene.

Her er noen tips til hva du kan fotografere:

* Tilberedning av mat

* Pynting av huset

* Gaveinnpakning

* Overivrige og "ville" barn

* Dekking av bord

5. Før og etter
Ta bilder fra nøyaktig samme sted før og etter.

* Før og etter innpakking av gaver

* Før og etter baking

* Før og etter julemiddagen

* Før og etter julepynting

* Før og etter utpakking av gaver

Pass bare på at du står på nøyaktig samme sted og har samme brennvidden på kamera når du skal ta slike bilder.

6. Time Lapse
Det du trenger til dette, er en pc og web-kamera. Det er alt.

* Plasser web-kameraet litt høyt oppe, slik at det ser ned på spisebordet.

* Innstill kamera slik at det tar ett bilde hvert 5.  minutt.

Resultatet vil bli fantastisk.

Her kan du lese mer om Time Lapse.

7. Julelys
Å fotografere julelys kan noen ganger være temmelig vanskelig. Det finnes forskjellige tutorials ute, der du kan lære dette skikkelig.

Her finner du en god tutorial.





8. Finn et hovedmotiv, men bare ett pr bilde
Alle gode bilder bør ha ett hovedmotiv. Problemet med julen, er at det ofte er for mange ting som konkurrerer om oppmerksomheten i et bilde. Det kan være mennesker, farger, pynt og mat i hvert eneste bilde.

Forsøk å rydde litt opp i bildet, slik at det ikke er for mange forstyrrende elementer, som konkurrerer med hovedmotivet.

Vi fortsetter med del 2
neste onsdag