onsdag 7. september 2016

Fotograferingens Historie - Tidslinje #1

Visste du at de brukte kamera for å lage bilder i allerede i oldtiden? I dag starter Glade Fotografer med å presentere tidslinjen i fotografiets historie. Noe har vi skrevet om tidligere og noe er nytt.

Uthevet skrift = Linker

1. Oldtiden
Kamera Obscura ble brukt til å lage bilder på veggen i mørke rom. Bildet oppstod via et såkalt pinhole.

2. Det 16. århundre
Lysstyrke og skarpheten i et camera obscura ble forbedret ved å forstørre hullet og sette inn et teleskoplinse.



3. Det 17. århundre
Kamera obscura ble flittig brukt av kunstnere og gjort flyttbare som bærestoler.

4. 1727
Professor J. Schulze blandet kalk, salpetersyre og sølv i en beholder og oppdaget at den siden av flasken som var rettet mot lyset, ble mørkere.

5. 1800
Thomas Wedgwood lager "solbilder" ved å plassere ugjennomsiktige objekter på lær dekket av sølvnitrat. Resultatet ble at bildene bleknet ganske fort hvis de ble utsatt for lys som var sterkere en vokslys.

Thomas Wedgwood
6. 1816
Nicéphore Niépce begynner å bruke lyssensitivt papir i et kamera obscura.

7. 1826
Niépce klarte å lage det første holdbare fotografiet.

8. 1834
Henry Fox Talbot klarte å lage holdbare negative bilder ved å benytte papir dyppet i en blanding av sølvklorid og fiksert i saltoppløsning. Han laget et positivt bilde ved kontaktkopiering, dvs at han la negative bilder oppå et lysfølsomt papir.

9. 1837
Louis Daguerre laget bilder på sølvbelagt kobber som igjen var belagt med sølvjodid og "fremkalt" i varmt kvikksølv. Daguerre ble belønnet med statsfinansiert pensjon fra den franske regjeringen. Dette for å ha gitt franske borgere rett til å benytte Daguerrotyp prosess.

10. 1841
Talbot tar patent på prosessen som han kaller Calotypi.

11. 1851
Skulptøren Frederick Scott Archer fra London forbedret oppløsningen for fremkalling ved å bruke en blanding av kollodium og kjemikalier på en glassplate. Såkalte kollodium-plater var mye billigere enn daguerretypi. Den negative/positive prosessen gjorde at en kunne få et ubegrenset antall kopier av bildene. Fremgangsmåten i prosessen ble offentliggjort, men det ble aldri tatt patent på den.

Verdens føste fotografi
12. 1853
Nadar (Felix Toumachon) starter det første studioet for portrett-fotografering i Paris.

13. 1854
Adolph Disderi starter opp med såkalt carte-de-visite- fotografering i Paris. Dette førte til at det blir en eksplosjon av den typen portretter rundt hele verden de neste 10 årene.

14. 1855
Begynnelsen av den stereoskopiske  tidsalder innen fotografi.

15. 1855 - 1857
Fotografering med positive bilder direkte på glass, såkalte ambrotypier og metall (tintypi/ferrotypi)

16. 1861

Den skotske fysikeren, James Clerk-Maxwell, fant et metode for å ta fargebilder. Dette gjorde han ved å ta 3 svart/hvite-bilder. Hvert av disse, ble tatt gjennom rød-, grønn- eller blå-filter. Disse gjorde han om til lysbilder, som han viste i en såkalt lanternefremviser. Han viste frem disse bildene ved å bruke de allerede nevnte fargefiltre foran fremviseren. Denne teknikken kalles for fargeseperasjon.

17. 1861 . 1865
Matthew Brady og personalet hans dekket den amerikanske borgerkrigen og fikk laget 7 000 negativer.

Lanternefremviser
18. 1868
Ducas de Hauron utgir en bok, der han beskriver ulike metoder for fargefotografering.

19. 1870
Dette er midt i perioden da den amerikanske kongressen vedtok å sende fotografer vestover. De meste bildene ble tatt av William Jackson og Tim O'Sullivan.

20. 1871
Richard Leach Maddox, en engelsk lege og fotograf, foreslår bruk av en emulsjon bestående av gelatin og sølvbromid.

Fortsettes neste uke...