Alle har vi startet et sted. Jeg tror de fleste av oss kan huske de første famlende forsøkene med kamera. Om vi fotograferte med Instamatic, Agfa, Ricoh eller andre kamera. Noen av oss tok sitt første bilde da de knapt hadde lært å gå, andre begynte i tenårene og noen tok ikke et eneste bilde før de var kommet i godt voksen alder.
Jeg vil tro at de aller første bildene var både ufokuserte og hodekappete og tatt litt på skeive, men det gjorde ingenting. Vi hadde tatt BILDE og vi kunne nesten ikke vente til filmen var fremkalt.
I dag har jeg 11 gode tips til nybegynnere innen fotografering.
1. Ikke gå berserk ved å kjøpe et dyrt kamera med det samme
Det er ikke så vanskelig å ta gode bilder med et kompakt-kamera. Jo flere bilder du tar, jo mer forståelse får du for hvilket kamera du trenger når det er på tide å oppgradere.
2. Gå til anskaffelse av et stativ
Et billig stativ er et godt alternativ for å ta stabile bilder og spesielt hvis du trenger litt lengre lukkertid.
3. Ha alltid kameraet med deg
Fotomotiv dukker gjerne opp når du minst venter det. Hvis du har et enkelt kamera f eks et kompaktkamera, kan du utnytte disse øyeblikkene.
Har du mobilen med deg, kan du ta notater, dvs bilde av stedet du vil vende tilbake til. Hvis det er et spesielt tidspunkt på dagen, er dette registrert inne på bildet.
4. Lag en liste over ting du har lyst til å fotografere
Ha en liten notisbok med deg de gangene du ikke har anledning til å ta med deg kameraet. Pass på å notere ned viktige detaljer, som f eks lyset, så du kan returnere på det samme tidspunktet på dagen eller når været er riktig. Skriv ned alle de opplysningene du trenger.
5. Ikke overse dagligdagse tema og hendelser som kan være fine å fotografere
Du mener kanskje at det ikke finnes noe som helst motiv i omgivelsene dine, som f eks stue og kjøkken samt utearealet ditt, men forsøk å se på omgivelsene dine med nye øyne. Kanskje du finner at lysstrålene treffer på en spennende måte, eller du finner kanskje noen ville blomster med/uten spennende bakgrunn. Det er ofte at en enkel liten ting kan lage det beste bildet.
6. Nyt læreprosessen
Det beste med å ha fotografering som hobby, er at du aldri går tom for nye ting du kan lære. Inspirasjonen er rundt deg absolutt hele tiden. Se på ting med en fotografs øyne og du vil se muligheter som du aldri har brydd deg om før.
7. Utnytt alle gratismulighetene til å lære
Søk igjennom f eks Digital Photography School Forum og Flickr for inspirasjon og gode råd. Biblioteket har også endel bøker både for nybegynnere og viderekomne. Ønsker du heller å kjøpe bøker, kan noen av disse bøkene være fine å skaffe seg. Hvis du har lyst til å lære hvordan du skal redigere bildene dine, kan Gimp og Photoshop Elements være fine hjelpemidler.
8. Eksperimenter med innstillingene på kameraet
Kompakt-kameraet ditt kan inneholde mye som du ikke er klar over. Studer bruksanvisningen for å lære deg hva alle symbolene på kameraet ditt betyr. Mens du leker deg litt med disse innstillingene, forsøk å ta noen bilder av et spesifikt objekt. Etterpå når du ser igjennom bildene på datamaskinen, er det bare å sjekke Exif, som er egenskapene til bildet som du har fremme på skjermen.
9, Lær grunnreglene
All informasjonen som ligger på internett om fotografering, kan lett føles overveldende. Begynn med noen enkle ting, som f eks komposisjon. Vær åpen for gode ideer som profesjonelle fotografer kommer med. Du kan ikke bryte reglene før du har lært deg disse.
10. Ta bilder jevnlig
Forsøk å ta noen bilder hver dag. Hvis du ikke har mulighet til det, tren fotoevnene dine på jevnlig basis, slik at du ikke glemmer hva du nettopp har lært. En fin måte å motivere deg selv på, er f eks å følge en 30 Days Photo Challenge.
11. Ikke vær redd for å eksperimentere
Når du bruker et digitalt kamera, er "fremkallingen" gratis. Ta så mange bilder du bare orker og har tid til. Fotografer opp og ned og rundt omkring. Plutselig kan du ende opp med å få et fantastisk kunstverk.